Mi a Bach-terápia?

A Bach-virágterápi módszert Edward Bach dolgozta ki az 1930-as években. Észrevette, hogy bizonyos növények rezgése megfelel adott lelki problémáknak. Ezeknek a gyógyító erejű növényeknek az energiáját megfelelő módszerrel kinyerve a lélekre ható, tehát nem hatóanyag elvű gyógyszer nyerhető. Valamelyest hasonlóan a homeopátiához, itt azonban mindössze 38 lelki típusnak megfelelő szer kombinációjából készül a nagyon nagy hígítású oldat. A cseppek nem a fizikai testen át, hanem közvetlenül az ember energiarendszerén keresztül hatnak.

Edward Bach hollisztikus szemléletéből fakadóan úgy tartotta, hogy a betegség fizikai vetülete nem más, mint az egyén lelki-szellemi körülményeinek megváltozása. A testi betegség csupán csak látható megnyilvánulása eme változásnak, és a személyiségen múlik, hogy csak a betegség fizikai tüneteire koncentrál-e, azt próbálja meg eltüntetni, avagy a megtanulandó leckét is figyelembe veszi. Úgy tartotta, a testi-lelki egészség megőrzése az ember egyéni felelősége. Épp ezért rendkívül fontosnak tartotta, hogy ne csak becsepegtessük a Bach-virágterápiás keveréket, hanem legyen meg bennünk a tudatosság: az elhatározás a gyógyulásra és vállaljunk felelőséget is a saját gyógyulásunkért. „Gyógyítsd tenmagad! – Ismerd meg Önmagad!”

A virágterápia filozófiai rendszere a személyiségen belül két alapvető szintet különböztet meg: a hétköznapi ént (egó), illetve a magasabb vagy felsőbb Ént. A betegség oka az, ha az ember nem hallgat belső irányítására, felsőbb Énjére annak érdekében, hogy életét minél inkább életfeladatával összhangban irányítsa. Az ember gyakran egészen odáig tévelyedik, hogy el sem fogadja felsőbb Énjének létét, és csak azt tartja valóságosnak, ami kézzel fogható, látható, amit érzékszerveivel észlelni képes. Ahogy a valódi ok, úgy a valódi gyógyulás sem a fizikai test szintjéről származik.

Ha a hétköznapi egó a felsőbb Én szándékaival ellentétben cselekszik, vagy vét az „Egység törvénye” ellen (azaz másokkal helytelenül viselkedik), annak betegség lesz a következménye. Ha az ember letér az útról, ha nem saját értékeit, képességeit fejleszti, előbb vagy utóbb biztosan megbetegszik.

A Bach-virágesszenciák segítik a helytelen lelki minták felismerését és a változás folyamatát. Mindemellett ajánlott önismereti csoportba járni (pszichodráma, Tarot önismereti csoport) vagy szükség esetén egyéni terápiába.

A Neked felírt esszenciáknak utánanézhetsz itt: http://www.bachvirag.hu/ vagy http://www.viragterapia.hu/

További információkat találhatsz még a következő címen: http://viragterapia.lapozz.hu