Hogyan kell szedni a cseppeket?

Az esszenciából általában naponta 4x3-4 cseppet kell szedni.
Érdemes 1. reggel közvetlenül felkelés miután, 2. délelőtt, 3. délután 4. este, lefekvés előtt.
Akut helyzetben lehet sűrűbben is, max. 15-30 percenként (főleg az elsősegély cseppből). Azonban minden alkalommal elég 3-4 csepp. (Nem a mennyiség számít.)
A „pontos meghatározás”: naponta néhányszor néhány cseppet.
Ha túl erős a hatás, elég naponta 1 alkalommal.
A cseppeket egy kis pohár – nem szénsavas – vízbe csepegtessük bele és kortyolgassuk el.
Ha nincs kéznél víz, akár a nyelv alá is csepegtethetünk.
A Bach-virágcseppek szedése előtt és után ne fogyasszon sem ételt, sem italt kb 10-15 percig.
A Bach esszenciákat nyugodtan szedhetjük normál gyógyszeres vagy homeopátiás kezelés mellett, nem befolyásolják egymás hatásmechanizmusát. Csupán arra ügyeljünk, hogy a kétféle terápiás szer bevétele között legalább fél óra teljen el.

A Bach virágcseppek nem helyettesítik az alkalmazott gyógyszereket, amiket orvosa írt fel.

A Bach –esszenciák hatása és a várható reakciók

Mivel mindegyik virágesszencia más, és az emberek problémái is különbözőek, a hatás igen sokféle lehet. Az eszenciák szedése során egyfajta energia-információ íródik be az ember finom rezgésekből álló energiarendszerébe.  A beíródás minden embernél más-más idő alatt megy végbe, egy általános terápia időtartama 3 és 10 hét között van.

Akkut betegségeknél vagy lelkiállapotnál az első hatás 3-4 napon belül jelentkezik, de az sem ritka, hogy valaki 1-2 órán belül érzi a cseppek pozitív hatásait.

Krónikus, hossza tartó betegségek esetén a terápia hónapokig, vagy akár egy-másfél évig is elhúzódhat.

A várt hatás a szedés kezdeti periódusában többféleképpen megmutatkozhat, többek között az alábbiakban:

Kezdeti túlzott javulás, melynek során a beteg úgy érzi, hogy problémái megoldódtak – a javulás látványos és gyors, de ezt a kezdeti nagyon pozitív hatást a második, harmadik hét körül visszaesés követi, ami normálisnak tekinthető;
Kezdeti rosszabbodás – a terápia kezdetén a betegség tünetei, vagy a lelki problémák átmenetileg felerősödnek, de hamar el is múlnak.
Ezek a tünetek a homeopátiában is megjelennek, és azt az üzenetet közvetítik felénk, hogy a szerek hatni kezdtek.

Ha nincs semmilyen hatás még kb. 6 hét múlva sem, lehet, hogy

  • Nem megfelelő a virágkeverék vagy nem elég gyakorisággal szedtük,
  • Türelmetlenek vagyunk, vagy túlzott elvárásaink vannak – a huzamosabb idő óta fennálló lelkiállapotok, érzelmi minták esetében nagy szükségünk van türelemre, mert a régóta meglévő problémák kezeléséhez általában sok idő kell.
  • Van hatás, csaknem vesszük észre.
  • Az eszenciák hatását nem könnyű nyomon követni, különösen, ha nem konkrét betegségről vagy tünetről van szó, hanem pl. olyan jellemgyengeségről, amit amúgy is nehéz megfigyelni vagy nem is jelenik meg csupán bizonyos helyzetekben. Pl. a bizonytalanságnál elég nehéz észrevenni, hogy valaki egyik napról a másikra kevésbé bizonytalan. A magabiztosság egyébként is természetes állapot, és ezért nehéz észrevenni, ha már nem rendelkezünk ennek a hiányával.

Éppen ezért célszerű naplót írni. Röviden, lényegre törően fogalmazzuk meg a gondolatainkat, érzéseinket. Ez jó alkalom arra is, hogy végiggondoljuk a napunkat és akár gondolatban korrigáljuk az aznap elkövetett hibáinkat, tévedéseinket.

Meddig szedjük a cseppeket?

Akkor hagyjuk abba a szedését, amikor úgy érezzük, hogy már nincs rájuk szükségünk,mert megoldódtak az eredeti problémáink.

Ha azt tapasztaljuk, hogy egy idő után elmarad a cseppek bevétele (és ez nem lustaság vagy hanyagság miatt), úgy értékelhetjük, hogy más keverékre van szükségünk, vagy abbahagyhatjuk a Bach-terápiát.

A Bach virágterápia mellett mindenképpen ajánlott az egészsége életmód, rendszeres mozgás, légző-gyakorlatok, esetleg böjt.