GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

 

Keresd meg, hogy melyik témával kapcsolatosan van kérdésed. Ha nem találnád meg a választ a kérdésedre, akkor a lap alján tudsz kérdezni.

 

Családállítás

Gondot okoz-e, ha nem ismerem a családfámat?

Nem, de előnyt jelenthet. Erősen törekszem rá, hogy a valós tényekből induljunk ki és csak kevéssé fantáziáljunk, hogy mi történhetett a múltban. Azt így is tudjuk feltételezni, hogy mindenkinek volt anyukája, apukája, sőt az őseinknek is. A tőlük érzékelhető energiával dolgozunk.

Lehet-e úgy is állítani a kapcsolatomra, ha nem jön el a párom?

Igen, lehetséges. Természetesen, ha Ő is rálát a rendszeretek működésére, de ettől még tudunk neki is és a rendszernek is, hogy mindenki számára a harmónikus eredmény szülessen meg.

Etikus-e a másik háta mögött állítani?

Mivel a rendszer harmóniája az elsődleges, de a képviseltek szükségleteit is teljes mértékben figyelembe vesszük, ezért igen. Ártani biztosan nem fog neki és az Ő dolgaiba “nem kotrunk bele”. A jótékony hatásokat pedig Ő is érzékelni fogja. sokszor az a hatása, hogy már hajlandó lesz ránézni a problémátokra, vagy a saját problémájára, hajlandó lesz elmenni terápiába, vagy csak csökken a feszültsége.

Nem merek mások előtt beszélni. Sokan lesznek?

A bejelentkező körben maximum két mondatot kérdezek rólad, csak annyit árulj el, amennyit biztonságosnak érzel a jelenlévők előtt (természetesen kötelező a titoktartás). Ha Neked állítunk, azt “fedetten” tesszük, ami azt jelenti, hogy csak velem beszéled meg a problémádat. A többiek úgy segítenek, hogy azt se tudják, hogy mit csinálnak, kit jelenítenek meg. Az állításod végén majd Te döntöd el, hogy elmeséled-e a történetedet a többieknek vagy sem.

Leszünk-e elegen az állításhoz?

Ezt nem tudhatom előre, de általában 7-14-en szoktunk lenni, de akárhányan is vagyunk mindenképpen fontos, hogy 1. tudjam úgy sűríteni a témát, hogy a lényegre fókuszáljon az állítás, 2. ha nem lennének elegen, akkor vannak technikáim arra, hogy hogyan tudom pótolni a szükséges személyeket. Szükség esetén akár mi ketten is tudunk állítani.

Lehet-e egyéni terápiában is állítani?

Igen, lehetséges. Kisebb állításokat és ránézéseket tudunk egyéni ülésekben is bábukkal állítani, viszont a csoport a bonyolultabb témákban, vagy ahol nem evidens a megoldás sokkal könnyebb, hatékonyabb a csoportban. Azon kívül vannak olyan kliensek, akik túlzottan elfogultak a saját témájukban, vagy nehezebben érzékelik a szereplőket, nekik fokozottan a csoportot állítást javaslom.

Fogunk-e sírni?

Nem tudom, de nem az érzelmekben való dagonyázás a cél, azonban egyes feszültségek feloldásakor vagy végre mélyen megérintődik egyik-másik szereplő, akkor bizony ki-kicsordul pár könnycsepp. (zsepi mindig van nálam)

Pszichoterápiába járok, mehetek-e állításra?

Ha terápiába jársz, akkor most “ő a menedzsered” a fejlődésed útján. Mindenképpen támogatja a terápiádat a családállítás, valószínűleg átbillent az elakadásokon, de a terapeutád jóváhagyását kérd meg és tájékoztasd arról, hogy jössz. Ugyanez érvényes akkor is, ha pszichodrámára vagy más önismereti csoportba jársz. Az itteni történéseket és eredményeket vidd vissza a terápiába.  Ha a terapeutád szívesen megnézné a Te állításodat (erősen javasolt!), akkor neki az a nap természetesen ingyenes.

Honnan tudjam, hogy nem humbug ez az egész?

Az eredményekből! Kérdezd meg azokat, akik már állítottak. Nagyon komoly változásokról szoktak beszámolni a saját és szeretteik életét illetően.

Miért érdemes segítőnek jönni?

Nemcsak azért, mert új szemléletmódot és az életedre való rálátást kapsz (ami már önmagában megér egy csoportnapot), hanem azért is, mert a különböző szerepekbe bújva a saját jobbulásodon dolgozhatsz. Általában olyan szerepeket kapsz, amik valamilyen módon megfelelnek Neked, valamilyen részenergiádnak, és ahogyan az a szerep gyógyul az ugyanúgy tisztítólag, felszabadítólag hat a Te energiáidra is.

Lehet-e rosszabb?

Igen, nem minden esetben, de néha előfordul, hogy állítást követően rosszabbodik a helyzet, fokozódnak a tünetek, ami egy pár napig, hétig eltarthat. Ha ilyen fordul elő, akkor szinte biztosan javulás következik be utána. Minden változás megterheli a rendszert, a Te rendszeredet is. Itt a rendszer harmóniájával dolgozunk, ami nem biztos, hogy figyelembe veszi a Te teherbíró képességedet. Úgyhogy, ha rendkívüli rosszabbodás következik be, akkor feltétlenül kérlek, hogy hívjál fel és jelentkezzél be, hogy segítsek Neked átvészelni ezt az időszakot.

Mindig hatékony a családállítás?

Az esetek 95%-ában igen. Legtöbbször azonnali vagy 1-2 héten belüli pozitív változás történik. Van amikor egy rövidebb “visszaesést” követően indul el a gyógyulás azonban néhány alkalommal (20%) azt érzékeljük, mint hogyha kemény munkával felkapáltuk volna a földet és nem értjük, hogy miért nem nőnek ki a növények. Aztán egy következő állításon (félév múlva) csak elhintjük a magokat és azok meggyökeresednek. Ez olyankor fordul elő, amikor a probléma ” még nem érett” a megoldásra és mi mozdítjuk elő az érését.

 

 

Egyéni terápia, coaching gyakran ismételt kérdések

Mennyi ideig járjak az egyéni terápiába?

Az első ülésen mindketten megismerkedünk a problémával és egymással. Ekkor dől el, hogy tudjuk-e együtt folytatni. Először csak egy néhány alkalmas próbaidőre szerződünk. A hosszútávú szerződésünket ez után hozzuk meg. Ebből már csak két alkalmas felmondással lehet kilépni. Az együtt dolgozásunk függ a probléma jellegétől és a gyökér mélységétől. Attól függ, hogy mennyire mélyen akarod gyógyítani a problémádat, vagy csak egyszerűen kezelni. Ettől függően fél évtől 4-5 évig is tarthat egy terápia. Amikor az alap énerőket feltöltöttük, akkor már tudjuk vagy ritkítani az ülések sűrűségét vagy pszichodráma csoportban (havonta egy nap) tudod folytatni a terápiádat. Mindenképpen törekszünk az idő- és költséghatékonyságra!

Hogy fog elmúlni a pánikom?

Mivel egy pánikroham azért jön létre, mert 1. az eredendő biztonság hiányzik, 2. valami nem biztos a jelen helyzetben, 3. valamiről aktuálisan eszedbe jutott a nem biztonságos helyzeted, így mindhárom szinten kell beavatkoznunk. Tudunk a gondolataid szintjén hatni, hogy hogyan “értelmezed az aktuális helyzetet” (kognitív viselkedés terápia), a jelen helyzetedet is meg tudjuk vizsgálni és a jelen problémák megoldásán is dolgozunk. Valamint az eredendő biztonság hiányokat töltjük fel, hogy soha többé ne kelljen halálfélelmet érezned, ha valami ÉPPEN nem stimmel. Ezért van akinek pár alkalom után megszűnnek a pánikrohamai (általában, ha nem régóta áll fenn), de van akivel több félévet küzdünk, mire az utolsó “leglightosabb” roham is a múlté lesz.  

Hogyan tudsz nekem segíteni, amikor nem is vagy az én bőrömben?

A terápiában nem tanácsot adok, hanem Téged tudlak olyanná fejleszteni, hogy meg tudd oldani a feladataidat, problémáidat. Mint a tanár sem tud a diákjai helyett megtanulni írni-olvasni, így én is csak a megfelelő feladatokon átvezetve (pl. az aktuális élethelyzeteidet vizsgálva), tudlak erőssé tenni. A konkrét élethelyzeteidet tudjuk vizsgálni, felfedezhetjük, hogy miket érzel közben és ez milyen korábbi élményekhez kötődik nálad. Ezeket a korábbi fájdalmakat tudjuk átírni, vagy a hiányosságokat (szeretet, biztonság, figyelem, stb.) feltölteni (például imaginativ terápiával). A kettőnk közötti kapcsolaton legalább akkora hangsúly van, hiszen ez majdnem olyan értékűvé fog válni egy idő után, mint a szüleiddel való kapcsolat.

Biztos, hogy te tudsz-e segíteni?

Nem tudom. Az első ülésen végigbeszéljük, hogy mi a problémád és, ha úgy érzem, hogy nem én vagyok a megfelelő tudású, vagy személyiségű szakember a Te számodra, akkor biztos lehetsz benne, hogy adok a kezedbe egy nevet, telefonszámot, akihez tovább menj.

Mi van, ha elakad a terápia?

Igen, a legtöbb terápiában van egy pont, amin nehezen lendülünk túl, ami nemcsak az aktuális téma vagy a Te félelmeid miatt történhet, hanem akár az én érintettségem miatt. Ilyenkor felkeresem a supervisoromat, aki mindig segít rávilágítani, hogy mi ebből az én részem és hogyan lendítselek túl ezen Téged. Amikor csak alkalmas családállítással is igyekszem meggyorsítani a fejlődésedet, mert valamit nem elég “magadban” rendezni, mert az őseid fájdalmai, sérülései nem engednek Téged sem tovább lépni.

Voltam már terápiában és az nem segített...

A nagyon mélyből eredő (pici korban betöltendő hiányosságok) sokszor sokkal több időt igényelnek, mint ahogy arra eredetileg gondolnánk. Képzeld el, hogy egy kisbaba napi 24 órát van az anyukája pocakjában és születése után is nagyon sokat van az édesanyja karjában és kisgyerekként is anya lába körül sertepertél, mire magába tudja szívni azt az adag biztonságot, amivel aztán elindulhat az óvodába, később az Életbe. Ehhez képest mi heti egyszeri találkozással kell, hogy pótoljuk ugyanezen biztonság hiányait. Ez nem csak a tudatos elhatározásodon múlik – bár az is számít! – hanem azon is, hogy a tudattalanod milyen ütemben mer engem/minket közelebb engedni magához. Lehet, hogy jól dolgoztatok az előző terapeutáddal (feltéve, ha nem csak 2-3 alkalommal voltál, hanem néhány félévet) és akkor idáig lehetett eljutni. Gyakran a második, harmadik “menet” hozza meg a látványos változást.

 

Pár- és családterápia gyakran ismételt kérdések

A párom nem akar eljönni, mit tegyek?

Mindenképpen jobb, ha a párod is itt van, de ha nagyon nem hajlandó, akkor nélküle is elkezdhetjük a munkát. Ha egyedül képviseled magatokat, akkor is tudunk úgy ránézni a kapcsolatotokra, részben megértsük Őt, az Ő működését. Ezáltal Te is tudsz változtatni annyit, hogy arra késztesd Őt, hogy tudjon szembe nézni a gondotokkal és a következő ülésre remélhetőleg eljöjjön. Egy párkapcsolati problémában mindig ketten vagytok, ha Te változol/változtatsz, akkor már Ő sem tud úgy viselkedni, mint eddig.

Mennyi időt kell rászánnunk?

A párterápia a kettőtök vagy a család rendszerén dolgozik, így nem a tudattalan mélyebb rétegeiben kutakodunk, hanem egymás “kezelését”, egymás megértését, a közös együttműködéseteket célozzuk meg. Ezért általában 4-12 alkalom elég szokott lenni a problémák feltárásához és hosszútávú javításához. Általában az elején sűrűbben (egy-két hetente), a végén sokkal ritkábban (pár havonta) találkozunk.

A gyerekkel van baj, csak őt hozzam?

Ha kicsi korú a gyermek, akkor először lehet, hogy csak a szülőkkel kell végigbeszélnünk a problémát. Utána döntjük el, hogy kit/kiket hívunk be a további ülésekre. A gyerekek gyakran a család leggyengébb láncszemei és a rendszer többi részvevője helyett ők jelenítik meg a tünetet.

Ha már a válás szélén állunk, akkor is menjünk?

Az első alkalommal általában eldöntjük, hogy adtok-e esélyt az együtt maradásra és akartok-e azon dolgozni, hogy tudjatok jól együtt élni. Vagy azon dolgozzunk, hogy úgy váljatok el, hogy a lehető legkisebb sérülést szenvedjétek el – akár Ti vagy akár a gyerekeitek. És azon dolgozunk, hogy egy jó “munkakapcsolatban” maradjatok elsősorban a gyerekek érdekében.

Pszichodráma gyakran ismételt kérdések

Kik jöhetnek a pszichodrámára?

A pszichodrámára olyan “egészséges” embereket várunk, akik szeretnének tovább fejlődni, teljesebb megoldásokat keresnek az életre, szeretnék önmagukat, működésüket megismerni az élet kihívásaira jobban megfelelni. Mielőtt elkezdődne a csoport előtte vezető társammal Gaál Rolanddal egy személyes interjúra hívunk, ahol Te is megismerkedhetsz velünk és mi is kicsit megismerünk Téged. Ennek alapján mi is eldöntjük, hogy résztvehetsz-e a csoportban vagy más terápiás módszert ajánlunk Neked. Te is el tudod dönteni, hogy vagyunk-e eléggé szimpatikusak Neked, tudsz-e velünk dolgozni és elfogadod-e a vezetésünket.

Hányan vannak egy csoportban?

A mi csoportjainkban általában 10-16-an szoktak lenni.

Miért ilyen hosszú a dráma?

Azért 250 órásra tervezzük a csoportot, mert minél hosszabb a közepén, annál mélyebbre tudunk ásni, annál hatékonyabban tudjuk átdolgozni a problémáitokat.

Nem tudom eldönteni, hogy nekem való-e, mit tegyek?

Egyrészt az interjún bármilyen kérdést feltehetsz és megválaszoljuk. Itt még csak azt ígéred, hogy az első alkalomra eljössz. Az első csoportos végén is csak a másodikra való eljöveteledről kell döntened. A második alkalom végén kell végleg elköteleződni a csoporthoz. Addigra lesz két alkalmad, ami alapján el tudod dönteni, hogy ezekkel az emberekkel ezt a módszert folytatnád-e.

Mi van akkor, ha nem tudok eljönni valamelyik alkalomra?

Fontos, hogy minél több alkalmon itt legyél, így 2-4 alkalomnál több hiányzást nem javasolunk. De ez a Te érdeked is! ha előre tudod, hogy ennél többet fogsz hiányozni, akkor másik módszert javaslunk Neked. Az alkalmakat igyekszünk úgy meghatározni, hogy lehetőleg mindenkinek jó legyen.

Nem szeretek mások előtt szerepelni, hogy fogok így részvenni?

Itt nem a színészi teljesítményre vagyunk kíváncsiak, hanem egymásnak segítünk, mindannyian együtt dolgozunk. Ahhoz, hogy a megbeszélős körökben magadról egyre több mindent el tudj mondani (elsősorban Magadnak, másodsorban a csoportnak), ahhoz egy biztonságos, elfogadó légkörre van szükség. Ennek a megteremtése a vezetők feladata és eddig még minden csoportban sikerült is.

Hogyan kell fizetni?

Alapvetően alkalmanként, az első alkalom díját az interjún elkérjük, a többit az adott alkalomnál kell fizetned. Azonban a második alkalom után, ha már elköteleződtél a csoporthoz, a hiányzott alkalmakat is ki kell fizetned. Ez azért van, mert ahogy a csoport halad tovább, Téged is tovább vezetünk, még ha ki is maradt egy-egy alkalom illetve lehet, hogy a csoporttal pont a hiányodat kell feldolgoznunk.

 

Elérhetőségem

Tel: +36 30 271 62 82

Email: emese.sztelek@gmail.com

Emese_0001_DSC_1555-sötét-hajjal

 

1103 Budapest Gyömrői út 128. MED-Promt rendelő

Családállítás

A következő Hellinger féle családállításunkról részletes információkat itt találsz. Családállítás

Ez érdekel...

Ingyenesen letölthető anyagaink

 

Letölthető anyagok

Ez érdekel...

Remélem hamarosan találkozunk! Addig is írd meg, ha tudok segíteni vagy töltsd ki a lenti formot.

Emese_0001_DSC_1555-sötét-hajjal

Sztelek Emese

Tel: +36 30 271 62 82

Email: emese.sztelek@gmail.com

1103 Budapest Gyömrői út 128. MED-Promt rendelő

1 + 14 =